Snygga bänkskivor för dekoration och användning

Att renovera eller helt enkelt göra sitt kök snyggare och mer användningsvänligt är både roligt och dyrt, framförallt om man ska byta ut hela köket. Det finns sätt att göra köket snyggare genom att byta ut bänkskivorna. Det är oftast så att det är just bänkskivorna som slits först och får köket att se lite skitigt ut.

Olika material och olika prisklasser

Det finns en stor mängd olika bänkskivor ute på den svenska marknaden och vilket material man väljer avgör även priset.

Masonit är ett av de vanligaste materialen idag när det kommer till bänkskivor och dessa är bland de billigaste. De är billiga att köpa då de i regel är billiga att tillverka. Masonit är nämligen tryckt och limmade träflisor som under tryck sätts ihop till en fast solid yta. Dessa bänkskivor täcks sedan med en robust yta som gör att de ser finare ut. Denna typ av bänkskiva är vanlig i lägenheter. Dock är de inte så slitstarka. De är känsliga för väta och sväller lätt om man har de vid diskbänken där de ständigt utsätts för vatten. Deras yta är heller inte slitstark och om man använder en kniv direkt på blir det lätt fula märken som med tiden blir bruna och fula.

Det mest slitstarka materialet och kanske även det snyggaste när det kommer till bänkskivor är marmor. Det är däremot mycket dyrare men livslängden på en marmorskiva är mycket längre än en masonitskiva. Marmor är en mineral som används även för konstverk. Operahuset som finns i Sidney i Australien är gjort av svensk marmor. Det är ett bevis för att denna typ av material är hållbart. Man kan använda en bänkskiva av marmor som en skärbräda utan att skada materialet men ens knivar kan blir slöa snabbt. Eftersom deras livslängd är så pass lång så är den här typen av bänkskiva bättre då de sparar pengar i längden.