Bil som ska byta däck undern vintern

Däckbyte till vintersäsongen

När vintern nalkas är det återigen dags att byta däck på din bil. I Sverige har vi krav på att ha speciella däck till våra fordon som ska vara anpassade efter den aktuella årstiden. Under sommaren är vägarna fina och risken för halka är betydligt mindre än under de kalla vintrarna med snö och slask.

När ska man byta till vinterdäck?

Vinterdäck ska användas när det antingen är eller befaras bli vinterväglag. Det är krav på vinterdäck mellan 1 december-31 mars, förutsatt att vinterväglag råder. Vinterdäcken kan vara antingen dubbade eller dubbfria. De måste dock alltid ha ett mönsterdjup på minst 3 mm för att vara godkända. Om du avstår från att byta till vinterdäck när tiden är kommen kan det få konsekvenser. Om du kör med sommardäck under tiden för vinterdäck, samt när vinterväglag råder, kan du få böter om du blir stoppad av polisen. Det är även en stor risk för dig som förare samt övriga i trafiken att köra med däck som inte är anpassade efter väglaget.

Dubbdäck/dubbfria däck

Dubbdäck är tillåtna att användas mellan 1 oktober och 15 april. Även i detta fall får dubbdäck användas annan tid på året om vinterväglag råder eller befaras.

Friktionsdäck är dock dubbfria vilket innebär att de är tillåtna året runt. Friktionsdäck slits dock snabbare än sommardäck och därför bör ett byte till sommardäck genomföras efter vintern.

Byta däck på professionell verkstad

Att byta däck på en verkstad är otroligt smidigt och tar inte lång tid. Eftersom verkstäder kan lyfta upp bilen snabbt och effektivt och är kunniga inom däckbyte kan det gå så snabbt som på 10 minuter, beroende på firma. Du slipper på detta vis anstränga dig för att genomföra däckbytet på egen hand, slipper ha verktygen som krävs för det och behöver bara lägga en kort stund på att få däckbytet utfört. Att byta däck på egen hand brukar ta längre tid, men detta är högst individuellt baserat på bilen, däcken, verktygen och kunskapen du besitter. Det är dock ganska tungt arbete att utföra på egen hand för den okunnige.